Uroczyste rozpoczęcie Roku Maryjnego w diecezji siedleckiej i inauguracja duchowego przygotowania do Jubileuszu 200-lecia diecezji

katedra-siedlceW czwartek, 8 grudnia w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny, Biskup Siedlecki Kazimierz Gurda będzie przewodniczył Mszy świętej odpustowej w katedrze siedleckiej, która rozpocznie obchody Roku Maryjnego w diecezji siedleckiej.

Msze Św. w tym  dniu zostaną odprawione w godzinach: 6:00, 7:00, 10:00,12:00 i 18:00 pod przewodnictwem biskupa pomocniczego Piotra Sawczuka. Tego dnia podczas południowej Mszy świętej nastąpi uroczysta inauguracja duchowego przygotowania do Jubileuszu 200-lecia diecezji siedleckiej.
Do udziału w uroczystościach zaproszeni są  przedstawiciele Rad Duszpasterskich, którzy otrzymają od Księdza Biskupa tekst specjalnej Modlitwy Jubileuszowej. Będzie ona od tej pory odmawiana we wszystkich parafiach diecezji siedleckiej po zakończeniu Mszy świętej.
– Przygotowaniu do Jubileuszu będą służyć także coroczne modlitewne spotkania i pielgrzymki, mężczyzn, kobiet i młodzieży do Pratulina, do sanktuarium Błogosławionych Męczenników Podlaskich, świadków żywej wiary i czcicieli Maryi. Jesteśmy wezwani, by razem z Maryją głosić Chrystusa, który dokonał wielkich rzeczy na ziemiach, które zamieszkujemy, w rodzinach i parafiach, w których żyli nasi przodkowie i których historię my teraz tworzymy – napisał w liście Pasterskim Biskup Siedlecki Kazimierz Gurda. –
Zachęcam zatem wszystkich Diecezjan do podjęcia inicjatyw, które zostaną podjęte w tym Roku Maryjnym – podkreślił Ksiądz Biskup.
MJa  [MSz]