„Torba Miłosierdzia”

tm

Kampania TORBA MIŁOSIERDZIA jest odpowiedzią na apel Ojca Świętego Franciszka. Ustanowił bowiem Światowy Dzień Ubogich obchodzony co roku w XXXIII niedzielę zwykłą.

Caritas Diecezji Siedleckiej w ramach tej inicjatywy wychodzi z propozycją skierowaną do Księży Proboszczów Parafii, PZC oraz Parafialnych Koordynatorów Dzieł Miłosierdzia by zgłaszali zapotrzebowanie na torby miłosierdzia.

Przygotowaliśmy papierowe torby miłosierdzia. Chcemy przekazać je nieodpłatnie każdej parafii, która będzie chciała włączyć się w to dzieło. Prosimy, by torby te zostały wyłożone w niedzielę, 12 listopada, w kościele. Następnie osoby, które taką torbę wezmą z parafii, będą miały za zadanie wypełnić ją produktami spożywczymi oraz chemią. W dniu 19 listopada, w sam Dzień Ubogich przyniosą torbę do parafii. Wszystkie pozyskane produkty spożywcze i inne zostają do dyspozycji Czcigodnego Księdza Proboszcza i Parafialnego Zespołu Caritas. Można je wykorzystać do udzielenia pomocy najbardziej potrzebującym, jako paczki na święta lub w innej formie według decyzji i zapotrzebowania.

Zgłoszenia co do ilości toreb przyjmujemy  do dnia 27 października 2017 roku. W celu uzyskania szczegółowych informacji i złożenia zamówienia prosimy o kontakt  na adres koordynator.parafie@caritas.pl lub pod numerem telefonu: 780 061 313 – Małgorzata Mućka (pn. – pt. w godz. 800 – 1600). Po uroczystość Wszystkich Świętych będzie możliwość odbierania ich z Caritas Diecezji Siedleckiej, ul. Budowlana 1.

Torby Miłosierdzia są już do odebrania w Siedlcach, na ul. Budowlanej 1.

parafie, które zdecydowały się włączyć w naszą kampanię, zapraszamy serdecznie.