Światowy Dzień Ubogich – akcja Torba Miłosierdzia

W imieniu Caritas Diecezji Siedleckiej pragniemy zaprosić do wspólnych obchodów   Światowego Dnia Ubogich, który w tym roku przypada na dzień 18 listopada.

W specjalnym orędziu na ten dzień papież Franciszek napisał:  „Oto biedak zawołał, a Pan go wysłuchał” (Ps 34,7). Dzień ten powinien być odpowiedzią całego Kościoła, skierowaną do wszystkich ubogich, aby nie myśleli, że ich wołanie upadło w próżnię. Ojciec Święty apeluje do wszystkich ludzi dobrej woli o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi jako konkretny znak braterstwa. Odpowiedzią na te słowa jest akcja Caritas Diecezji Siedleckiej „Torba Miłosierdzia”, która ma narzędziem do pomocy najuboższym z terenu parafii.

Aby włączyć się w tą akcję należy w  niedzielę 11 listopada zabrać specjalnie przygotowaną papierową torbę z parafii do domu, uzupełnić ją artykułami spożywczymi i chemicznymi (zapakowane oddzielnie), a następnie 18 listopada z powrotem przynieść do parafii. Torby będą przekazywane diecezjanom w trudnej sytuacji materialnej wg decyzji księży proboszczów. Do torby można włożyć żywność z długim terminem ważności (mąkę, cukier, płatki kukurydziane, kawę, herbatę, ryż, kaszę, makaron, margarynę, olej, słodycze, konserwy) oraz środki czystości (mydło, proszek do prania, preparaty do czyszczenia).

Torby można zamawiać w Centrach Wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej: Siedlcach pod nr tel. 780-061-313 (koordynator Małgorzata Mućka) oraz w Białej Podlaskiej pod nr tel 512-936-068 ( koordynator Monika Rybaczewska).

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o przekazaniu powyżej informacji, tak, by nie przegapić okazji do bycia dobrymi ludźmi,  otwartymi na wołania drugiego człowieka.