Psalmy to wielka droga w głąb modlitwy

Obok modlitwy "Ojcze nasz" Psalmy stanowią największą część skarbu modlitwy Kościoła. Rozbrzmiewa w nich nieprzemijający hymn ku czci Boga.

150 Psalmów znajduje się w Starym Testamencie. Są starożytnym zbiorem pieśni i modlitw, powstałych na przestrzeni ponad tysiąca lat, którymi jeszcze dzisiaj modli się wspólnota Kościoła – w czasie tzw. liturgii godzin. Psalmy należą do najpiękniejszych tekstów literatury światowej i poruszają również współczesnych odbiorców dzięki swej duchowej sile.

Psalmy… jedna pieśń złożona jakby ze 150 zwrotek, śpiewana od tysięcy lat przez wszystkich szukających i odnajdujących Boga. Pieśń łącząca nas, wierzących, ludzi Starego i Nowego Testamentu, ludzi wszystkich epok od czasów Dawida. Łącząca wszystkie strefy czasowe Ziemi, oplatająca w rytmie liturgii godzin całą planetę Wcielenia…

Psalmy to wielka droga w głąb modlitwy. Ofiarował nam ją Duch Święty poprzedzając czas, gdy Jezus odpowiedział na prośbę uczniów: „Panie, naucz nas modlić się!”, ucząc ich słów „Ojcze nasz”. Modlitwy te są niezwykłe, bo stanowią jedną całość: uzupełniają się i tłumaczą nawzajem. Są niezastąpione, bo sam Bóg uczy nas w nich, jak zwracać się do Niego, w jakiej postawie przed Nim stawać, a także jak przeżywać własne troski, radości, nadzieje, obawy, decyzje – przed Nim i z Nim!

Nie ma ludzkiej sprawy czy doświadczenia, którego odbicia nie można byłoby odnaleźć w Psalmach. Z tego powodu bywały one inspiracją literacką, muzyczną i malarską, także dla niewierzących. Nawet w tych momentach, gdy głos więźnie w gardle z nadmiaru radości lub z bezmiaru bólu, Psalmy pozwalają znaleźć słowa modlitwy, które wyrażą przeżycia serca. A jeśli sam nie znajdziesz właściwego tekstu w biblijnej Księdze Modlitw, to wypowie go za ciebie ktoś inny: przecież w tajemnicy Wspólnoty Kościoła wszyscy duchowni i konsekrowani, a także wielu, wielu świeckich, każdego dnia kilka razy modli się Psalmami w liturgii godzin zanosząc przed oblicze najlepszego Ojca przeżycia, prośby, błagania i dziękczynienia nie tylko swoje własne, ale wszystkich braci w wierze.

Życie wiarą nie polega jednak tylko na tym, żeby się dobrze i do końca wypowiedzieć przed Bogiem – prawda? Psalmy też nie zatrzymują się na tym poziomie. W tej modlitwie dialogu jest druga Osoba. Psalmy pozwalają odkryć tajemnice działania Boga w sytuacji, którą przeżywamy! Dają wskazówki, gdzie szukać Jego śladów, jak odczytywać Jego myśl, w czym odnaleźć Jego odpowiedź na pytania rodzące się w sercu… Słowa Psalmów nie pozostawią Cię bezradnego ani pustego, lecz poprowadzą do poznania Boga „z bliska” i w konkretach. Jeśli dasz się poprowadzić – pozwolą zacieśnić więź z Nim.

s. Rita od Chrystusa Sługi
Tekst pochodzi z pismaRuchu Światło-Życie"Wieczernik" nr 186