Podaruj Kroplę Miłości

ZOSTAŃ STAŁYM DARCZYŃCĄ

Stereotyp mówi, że darem może być tylko pieniądz. Tymczasem dar to przede wszystkim czas i miłość, o czym przypominał m.in. kardynał Stefan Wyszyński. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo drugi człowiek potrzebuje pomocy, w szczególności chory. Caritas zachęca do odwiedzenia Regionalnych Punktów Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa i honorowego oddawania krwi.

Honorowe krwiodawstwo, choć powszechnie znane i praktykowane, potrzebuje promocji poprzez uwrażliwienie sumień na niesienie pomocy niematerialnej. Oddanie „kropli krwi” to jeden z najcenniejszych darów, to danie drugiemu WIARY – często traconej w wyniku choroby; to niejednokrotnie NADZIEJA na wyleczenie, to dar chrześcijańskiej MIŁOŚCI BLIŹNIEGO. Tak uczył nas Błogosławiony Jan Paweł II. To niewiele, a zarazem najwięcej, bo krew to życie!

Dawcą krwi może być osoba zdrowa w wieku od 18 do 65 lat, posiadająca dokument ze zdjęciem, adresem i numerem PESEL.

Kampania „Podaruj Kroplę Miłości” jest realizowana pod patronatem Narodowego Centrum Krwi, Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie, Centrum Zdrowia Dziecka, Instytutu Kardiologii, Instytutu Hematologii i Transfuzjologii.

Honorowy patronat nad kampanią objęli: Kard. Kazimierz Nycz, Abp Henryk Hozer, Bp. Józef Guzek oraz Klasztor na Jasnej Górze i Klasztor w Niepokalanowie.

ZOSTAŃ STAŁYM DARCZYŃCĄ. PRZYJDŹ.

1. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Siedlcach,

ul. Formińskiego 14,