Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego.

Dzisiaj, we wspomnienie św Marty,  Jezus zagościł u Marii i Marty, która jak prawdziwa gospodyni pragnęła Go przyjąć jak najlepiej. Ale czy o taką gościnność Mu chodzi ??

O. Wojciech Jędrzejewski OP napisał o tym wydarzeniu: „Możemy powiedzieć tak: Chrystus chce być przyjęty przez każdego z nas, ale przyjęty głęboko, to znaczy z jednej strony do naszego życia, do wszystkich spraw, wszystkich trosk, chce być Panem naszego życia moralnego, chce, żebyśmy przestrzegali Jego słów, żebyśmy mieli pewien porządek, Boży porządek w naszym życiu. Porządek w naszych czynach, w naszej moralności, naszym myśleniu również, naszych relacjach z innymi – żeby to był Boży ład, Jego porządek. Ale chce też być przyjęty jeszcze głębiej. I właśnie to „głębiej” wyraża Maria, która siedzi u stóp Chrystusa, słucha Go bardzo uważnie, słucha Go z miłością, chłonie Jego obecność, kocha Jego obecność, przyjmuje Chrystusa jako ukochanego mistrza, cieszy się Jego miłością, cieszy się tym, że On jest w tym domu, że mówi. Marta właśnie wyraża ten porządek życia moralnego, harmonijnego życia, a Maria wyraża nasze serce, w którym Pan Bóg chce zamieszkać jako najbardziej ukochany. Jako ktoś upragniony, ktoś, o kim czule, z tkliwością i z całkowitym oddaniem myślimy w naszej modlitwie, któremu oddajemy się każdego dnia jako naszemu Oblubieńcowi”.

Chrystus przez to spotkanie z Marią i Martą wskazuje nam, że w spotkaniach z ludźmi, w spotkaniach z Bogiem nie są ważne wystawne przyjęcia, materialna otoczka spotkania tylko najważniejsze jest otwarte serce, otwarte uszy do słuchania. Wszystko inne może spotkaniu pomóc, ale nigdy nie może przysłonić samego spotkania.