Maj

Maj to miesiąc  Maryjny, a także czas poświęcony tematyce rodzin.

miesiac-maryi

Pragniemy obchodzić miesiąc maj wśród rodzin. W tym czasie Caritas Diecezji Siedleckiej zachęca parafie do organizowania i uczestnictwa w różnego rodzaju festynach, piknikach i innych dziełach poświęconych  tematyce rodzin w duchu modlitwy Maryjnej.

Oto niektóre z propozycji Diecezji Siedleckiej na miesiąc maj:

• 22 maja – Garwolińska parafia pw. Matki Boskiej Częstochowskiej obchodzi w tym roku ćwierćwiecze powstania. Świętowanie tak doniosłego jubileuszu odbywa się na wielu płaszczyznach. Jedną z nich jest jubileuszowy, rodzinny festyn parafialny.

Rodzinny festyn rozpocznie się o godz. 15:00 występem orkiestry dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Garwolinie. Po dwóch kwadransach koncertowania nastąpi oficjalne otwarcie festynu, i kolejna porcja dobrego śpiewu w wykonaniu Chóru Miasta Garwolin. Potem wystąpi schola dziecięca 1100 Aniołów, a o 17:00 inscenizacja „Kopciuszka” w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół Nr 5. O godzinie 17.40 wystąpi Teatr Muzyczny „Od Czapy”, następnie cheerleaderki. Muzyczną część festynu zakończy koncert zespołu ALIEN.

O godz. 21:00 przewidziany jest tort jubileuszowy i wręczenie nagród.

plakat(664)

• plakat2(25)

• 22 maja – odbędzie się Pierwsza Diecezjalna Pielgrzymka Kobiet do Sanktuarium Błogosławionych Męczenników Podlaskich w Pratulinie. Do udziału w tym wydarzeniu zachęca biskup siedlecki Kazimierz Gurda.
  • plakat a3
Zaproszenie Biskupa Siedleckiego
Kazimierza Gurdy
na I Diecezjalną Pielgrzymkę Kobiet
do Pratulina

Drodzy Diecezjanie!

Sanktuarium Błogosławionych Męczenników w Pratulinie stanowi w naszej Diecezji miejsce szczególne. To tutaj Unici Podlascy okazali niezwykłe męstwo wyznawanej wiary i wierności Kościołowi. Dali tego wyraz nie tylko mężczyźni, ale również kobiety, które z wielką miłością i odwagą współuczestniczyły w ich ofierze. Takich kobiet potrzebujemy również w dzisiejszych czasach.

Dlatego pragnę zaprosić wszystkie kobiety na I Diecezjalną Pielgrzymkę Kobiet do Pratulina. Odbędzie się ona w niedzielę, 22 maja br., pod hasłem: „Geniusz kobiety”.

Gorąco zachęcam do pokoleniowego udziału w tej inicjatywie: matki wraz córkami, babcie z ich wnuczkami. Spotkanie rozpocznie się o godz. 10:00.

Po konferencji, będziemy uczestniczyć w nabożeństwie różańcowym oraz Mszy św. i agapie. Wszystkich Księży Dziekanów i Proboszczów proszę o zorganizowanie
w swoich parafiach grup pielgrzymkowych.

Na pielgrzymi trud wszystkim z serca błogosławię

BISKUP SIEDLECKI
Kazimierz Gurda

L.dz. 477/2016
Siedlce, dnia 12 maja 2016 r.

Komunikat należy odczytać w ramach ogłoszeń duszpasterskich w niedzielę, 15 maja br.

KOMUNIKAT W WERSJI DO WYDRUKU

• 21 maja – XXIII Festiwal Piosenki Religijnej i Patriotycznej „Śpiewajmy Panu” Podlasie 2016 („Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią ” – pod tym hasłem w dniach – 21 maja w Bielsku Podlaskim i 10 czerwca w Drohiczynie -odbywać się będzie XXIII Festiwal Piosenki Religijnej i Patriotycznej „Śpiewajmy Panu” Podlasie 2016.)

•  19 maja – w ramach cyklu spotkań zatytułowanych „Kinoteka Wiary”, parafie garwolińskie oraz parafia w Sulbinach wraz z Centrum Sportu i Kultury zapraszają 19 maja na film „Cuda z nieba”. Film oparty na prawdziwej historii dziewczynki, która za życia odwiedziła niebo. Projekcja filmu odbędzie się o godz. 19:00, cena biletu 13 zł, czas 110 min.

ff

• Czuwanie wspólnot kościelnych z diecezji siedleckiej przed Zesłaniem Ducha Świętego w Siedlcach pod przewodnictwem Biskupa Kazimierza Gurdy.

parafia Ducha Sw

• W niedzielę  8 maja br. w Sanktuarium Rodzin w Parczewie odbędzie się Diecezjalny Dzień Rodziny (Tematyka tegorocznego spotkania będzie skoncentrowana wokół małżeństwa, jako „sakramentu dnia codziennego”.)
  • plakat 1

• 8 maja – VIII Przegląd Pieśni Maryjnej odbędzie się w niedzielę 8 maja w Przychodach k/ Międzyrzeca Podlaskiego;

• 1 do 8 maja – rocznicy kanonizacji Jana Pawła II; od 1 do 8 maja – Jubileusz 500-lecia będzie obchodzić parafia Horbów. Uroczystości poprzedzone nowenną odbędą się w dniach . Jubileuszowa Msza św. będzie sprawowana 8 maja o godzinie 12.00 w kościele pw. Przemienienia Pańskiego w Horbowie…

• 3 maja (wtorek) – Centralne Uroczystości Obchodów 225 ROCZNICY UCHWALENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA – w Siedlcach:

godz. 10:00 Msza Święta w intencji Ojczyzny pod przewodnictwem ks. Biskupa Siedleckiego Kazimierza Gurdy
Kościół Katedralny pw. Niepokalanego Poczęcia NMP

11:15-11:40 Przemarsz z Kościoła Katedralnego, ulicami Kochanowskiego i Józefa Piłsudskiego,
na Skwer gen. Tadeusza Kościuszki

11:40-13:00 Uroczystości Centralne obchodów 225. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja.

Skwer im. gen. Tadeusza Kościuszki

W programie: hymn narodowy, przemówienie Prezydenta Miasta Siedlce Wojciecha Kudelskiego, Apel pamięci, salwa honorowa, złożenie wieńców pod pomnikiem gen. Tadeusza Kościuszki.

Organizator: Podlaski Społeczny Komitet Obchodów Świąt Narodowych

• 3 maja – Pod hasłem Polak- Patriota- Papież 3 maja w Łosicach odbędzie się koncert przygotowany specjalnie z okazji.

• 2 maja (poniedziałek) – Święto Flagi Narodowej.

• 1 maja w parafii Wniebowzięcia NMP przy ul. Długiej w Białej Podlaskiej odbędą się uroczystości upamiętniające 1050. rocznicę Chrztu Polski (o godz. 12.30 zostanie odprawiona Msza św., natomiast o godz. 19.00 odbędzie się koncert: „Z Orłem i pieśnią” w wykonaniu znanych i cenionych artystów: Magdaleny Tunkiewicz – sopran oraz  Wojciecha Bardowskiego – baryton, wraz z zespołem).

Piszcie na adres e-mail: koordynator.parafie@caritas.pl  o tym, co się dzieje w waszych parafiach.