Kromka Chleba dla sąsiada – święto dzielenia się sobą.

Akcja „Kromka Chleba dla sąsiada” to wielki apel o zainteresowanie losem drugiego człowieka, który mimo bogactwa wniesionego w życie swoich dzieci, wnuków i całych społeczności, dziś często pozostaje na marginesie właśnie z powodu przeżytych lat. Przełamanie barier i spotkanie jest bezcennym doświadczeniem dla obydwu stron. Wiedzą to dobrze wolontariusze Caritas wynoszący z tych spotkań ludzkie ciepło, mądrość i doświadczenie. Kromka Chleba dla sąsiada to święto dzielenia się sobą.

Wolontariusze Caritas w czerwonych koszulkach, 21-22 września w kilkuset sklepach sieci Biedronka, głównego partnera akcji, będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów. 23 września odbędą się msze św z dzieleniem się chlebem w parafiach, w których odbędzie się akcja.

W naszej diecezji biorą udział wszystkie sklepy sieci Biedronka. Czekamy na zgłoszenia koordynatorów dzieł miłosierdzia, chcących wziąć udział w akcji pod nr tel 512 936 068.