„… kochać i pomagać każdemu życiu…”

„Trzeba służyć życiu ludzkiemu i służyć Bogu oraz przyjąć, kochać i pomagać każdemu życiu, począwszy od tego w łonie matki do tego starczego, cierpiącego i chorego, po to niewygodne, a nawet odrażające” – papież Franciszek powiedział podczas Mszy św.  sprawowanej w bazylice watykańskiej.

Słowa Papieża powiedziane na początku roku to wyzwanie, abyśmy w planach na ten Nowy Rok nie zapomnieli o służbie Bogu, zwłaszcza w pogoni za codziennością spraw materialnych, w pogoni za sukcesem, który bardzo często jest osiągany kosztem drugiego człowieka. Aby prawdziwie służyć Bogu potrzebna jest wrażliwość serca i otwartość jego na potrzeby człowieka, który stawiany jest na naszej drodze życia.  Służyć ludziom, to przede wszystkim dawać ludziom siebie, bezinteresownie robią to wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas, to dzięki nim niesiona jest lokalnie miłosierna miłość ludziom ubogim i potrzebującym .