Kampania 1%

111

CARITAS Diecezji Siedleckiej to charytatywna organizacja kościelna, na która można przekazywać 1% od podatku dochodowego każdego roku. Od stycznia do kwietnia każdy rozliczający się z dochodu, może przekazać 1% na rzecz organizacji pożytku publicznego. Przekazanie darowizny w postaci 1% podatku jest wyrazem ogromnej odpowiedzialności społecznej, wyrazem chrześcijańskiej troski o ubogich.

Dane kontaktowe organizatora:

Organizator: Caritas Diecezji Siedleckiej, ul Budowlana 1, 08-110 Siedlce

Koordynator Organizatora:  Ilona Trojnar

Kontakt  z koordynatorem akcji: tel.   512-789-490  (pon.-pt.:8:00-16:00)

E-mail:  itrojnar@caritas.pl

Właśnie ruszyła odsłona kampanii 1% na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej „Twój 1% ma wiele twarzy”, która ma na celu zachęcenie przekazania 1% podatku na rzecz naszej organizacji.

Tegoroczna akcja jest nastawiona na uświadomienie znaczenia wartości przekazanego 1% podatku oraz ukazanie wachlarza świadczonej pomocy przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Każdy z naszych Ambasadorów ma za sobą jakąś historię. Każda jest inna, ale łączy je jedno – wytrwałość w dążeniu do celu, walka o marzenia, walka o zdrowie, pomimo pojawiających się momentów zniechęcenia i zwątpienia. Bez Państwa wsparcia, nie byłoby to możliwe i dzisiaj nie oglądalibyśmy ich uśmiechniętych twarzy. Poprzez naszą akcję udowadniają, że niemożliwe nie istnieje, a gdy obok jest ktoś, kto wyciągnie swoją pomocną dłoń, wszystko jest możliwe. Zaprosiliśmy do współpracy różne osobowości, które zderzają się ze sobą różnymi historiami. Pokazują, że walka, determinacja i marzenia mają różne oblicza i dzięki Państwa wsparciu dzisiaj są w miejscu, w którym śmiało można mówić o sukcesie.

Wierzymy, że po raz kolejny obdarzą nas Państwo swoim zaufaniem i dokonają właściwego wyboru.

Serce podpowie, Ty zdecyduj!

Caritas Diecezji Siedleckiej dzięki wsparciu wielu osób, które nam zaufały przekazując swój 1% mogło wspomóc wiele działań.

1pr

Twój 1% wspiera:

• 24 Parafialnych Zespołów Caritas
  • 82 Szkolnych Kół Caritas
  • 2 Centra Wolontariatu (Biała Podlaska, Siedlce)
  • 5 Warsztatów Terapii Zajęciowej (Biała Podlaska, Kisielany, Parczew, Siedlce, Skórzec)
  • 3 Świetlice dla dzieci (Parczew, 2 x Siedlce)
  • 2 Jadłodajnie (Biała Podlaska, Siedlce)
  • 1 Środowiskowy Dom Samopomocy (Biała Podlaska)
  • 10 Filie Centrum Pomocy Interdyscyplinarnej (Siedlce, Biała Podlaska, Parczew, Łaskarzew, Łosice, Pilawa, Trojanów, Włodawa, Radzyń Podlaski, Międzyrzec Podlaski )
  • 4 Wypożyczalnie Sprzętu Rehabilitacyjnego (Biała Podlaska, Parczew, Radzyń Podlaski, Siedlce)
  • 1 Ośrodek Interwencji Kryzysowej (Parczew)
  • 1 Centrum Pomocy (Siedlce)
  • 2 Centra Integracji Społecznej (Biała Podlaska, Siedlce)
  • 1 Zakład Aktywności Zawodowej (Siedlce)

Pomagamy również wielu rodzinom w trudnych sytuacjach uzyskać wsparcie zarówno materialne jak i duchowe! Wspieramy również potrzebujących poprzez różne akcje i kampanie, dzięki którym:

• Dzieci mają własne przybory szkolne i podręczniki
  • Chorzy wykupią lekarstwa, wypożyczają  sprzęt medyczny, korzystają z zabiegów rehabilitacyjnych  dającej szanse na wyzdrowienie lub znaczą poprawę zdrowia!
  • Osoby niepełnosprawne będą miały ułatwione poruszanie się w swoich domach poprzez likwidację barier architektonicznych
  • Bezdomni i ubodzy dostaną ciepły posiłek, mogą także skorzystać z bezpłatnej pomocy rzeczowej
  • Dzieci wyjadą na kolonie w wakacje
  • Rodziny otrzymają paczki żywnościowe
  • Osoby potrzebujące skorzystają z bezpłatnej pomocy specjalistycznej

Wszystkie te działania mogą zaistnieć dzięki wsparciu Tych, którzy przekazują nam 1% od podatku dochodowego.

W ramach przeprowadzania  kampanii w parafiach można przeprowadzić następujące działania:

• do kampanię 1% należy przygotować się już miesiąc wcześniej w zespole osób odpowiedzialnych za dzieła charytatywne podejmowane w parafii we współpracy w Caritas Diecezji Siedleckiej

• informować o kampanii 1% podczas parafialnych ogłoszeń (ze względu na długi okres trwania okresu rozliczeniowego podatek należy przypominać nim cyklicznie);

• w okresie od stycznia do kwietnia można wywiesić przygotowane wcześniej plakaty w gablotach informacyjnych, zamieścić w gazetkach parafialnych czy też na stronie internetowej parafii;

• ze względu na długi okres rozliczeniowy można cyklicznie rozdawać przygotowane wizytówki po Mszach Świętych;

• Przestawiać parafianom na różnych spotkaniach prezentację/filmik odnośnie kampanii 1%

Jak przekazać 1% podatku

SPOSÓB 1: Możesz bardzo łatwo rozliczyć deklarację podatkową przez internet, korzystając z systemu e-Pity Online i przekazując 1% podatku na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej. Aby to zrobić kliknij na przycisk poniżej.

Program do rozliczania PIT 2016 online - e-pity 2016

SPOSÓB 2: Możesz także rozliczyć się metodą tradycyjną, wypełniając deklarację ręcznie. W tym celu:

1. Oblicz 1% z ogólnej kwoty Twojego podatku dochodowego.

2. Wpisz wartość 1% (w zaokrągleniu do pełnych złotych w dół, np. 1,57 zł = 1,00 zł) w odpowiednią rubrykę Twojego zeznania podatkowego.

3. Wybierz Caritas Diecezji Siedleckiej z wykazu organizacji pożytku publicznego poprzez podanie jej nazwy i numeru wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS nr 0000223111).

4. Pamiętaj! Możesz przekazać odpis 1% tylko dla jednej organizacji! Nie dokonuj żadnych wpłat, pieniądze na konto wybranej organizacji przekaże Urząd Skarbowy.

5. Jeśli chcesz przekazać 1% na szczegółowy cel, należy w części zeznania zatytułowanej „Informacje uzupełniające” wpisać odpowiedni cel. Wybierz z widocznej na początku strony listy „TWÓJ 1% WSPIERA”.

Twój 1% wspiera także

„Pomagamy też przez …”

• 26 Parafialnych Zespołów Caritas

• 73 Szkolnych Kół Caritas

• 2 Centra Wolontariatu (Biała Podlaska, Siedlce)

• 3 Świetlice dla dzieci (Parczew, 2 x Siedlce)

• 2 Jadłodajnie (Biała Podlaska, Siedlce)

• 1 Środowiskowy Dom Samopomocy (Biała Podlaska)

• 2 Filie Centrum Pomocy Interdyscyplinarnej (Biała Podlaska, Parczew)

• 1 Ośrodek Interwencji Kryzysowej (Parczew)

• 1 Centrum Pomocy Bliźnim (Siedlce)

• 2 Centra Integracji Społecznej (Biała Podlaska, Siedlce)

• 1 Zakład Aktywności Zawodowej (Siedlce)

Zapraszamy do czynienia dobra na rzecz drugiego człowieka
poprzez przekazanie 1% podatku.

Razem zmieniamy świat na lepsze!

Szczegóły akcji patrz   >TUTAJ<

Kampania 1 % w pytaniach i odpowiedziach

Kto może przekazać 1%?

Zgodnie z zasadami obowiązującymi od 1 stycznia 2007 r. 1% na rzecz organizacji pożytku publicznego mogą przekazać:
• płatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych
• płatnicy podatku liniowego
• ryczałtowcy
• osoby uzyskujące dochody z rynków finansowych (giełda i inne)
• osoby uzyskujące dochody z rynku nieruchomości, a więc wszyscy, wypełniający PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38.

Czy Caritas DS wie od kogo otrzymuje 1% podatku?

Tak  jeżeli w części  „INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE”  w pkt. 126 deklaracji PIT zaznaczy się zgodę na przekazanie danych organizacji pożytku publicznego. W pkt. 127 można wpisać swoje dane, np. telefon, adres e-mail, ułatwiające kontakt z podatnikiem. Jedynie na podstawie wyrażonej zgody dane podatnika wynikające ze złożonej deklaracji zostaną przekazane organizacji wskazanej w poz. 123, gdzie został wpisany nr KRS.

Czy moja firma może przekazać 1% swojego podatku dla Caritas?

Tak, jeśli jest to osoba fizyczna prowadząca działalność. Osoby prawne nie mają takiej możliwości.

Już wypełniłem PIT, ale nie wskazałem w nim żadnej organizacji pożytku publicznego. Czy mogę jeszcze coś zrobić?

Tak. Możesz jeszcze złożyć korektę zeznania podatkowego, a w niej wypełnić rubryki dotyczące przekazania 1% organizacji pożytku publicznego.

Czy przekazanie 1% organizacji pożytku publicznego cokolwiek mnie kosztuje?

Nie. Pieniądze, które otrzyma wskazana organizacja pożytku publicznego, są potrącane z całej kwoty podatku, który i tak już zapłaciłeś. Nie uszczupla więc ona Twoich zasobów.

Do kiedy mogę złożyć zeznanie podatkowe?

Do końca kwietnia 2016 r. Jeśli złożysz zeznanie podatkowe po terminie, urząd skarbowy nie przekaże Twojego 1% na rzecz wybranej przez Ciebie Organizację Pożytku Pulicznego. Z drugiej strony, jeśli zeznanie złożyłeś w terminie, możesz przekazać 1% w korekcie zeznania podatkowego, nawet jeśli nie zrobiłeś tego w pierwszej wersji zeznania.

Jak rozliczają się tzw. ryczałtowcy oraz osoby czerpiące zysk z najmu?

Jeśli należycie do grupy przedsiębiorców, którzy rozliczają się z Urzędem Skarbowym na podstawie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych lub w minionym roku czerpaliście zyski z najmu, termin składania zeznań podatkowych upływa już 31 stycznia. Wy również możecie oddać 1% na wybraną przez siebie organizację pożytku publicznego, Wystarczy wypełnić odpowiednie rubryki w formularzu PIT-28. Będziemy bardzo wdzięczni za przekazanie Waszego 1% na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej. W punkcie M, poz. 125 wpisujemy nr KRS, a w poz. 126 kwotę 1% sumy z poz. 105.
Numer KRS: 0000223111

Jaki jest nr KRS Caritas Diecezji Siedleckiej?

Nie mogę Wam przekazać 1% podatku. Jak w inny sposób mogę pomóc?

Możesz wpłacić darowiznę na konto Caritas Diecezji Siedleckiej: 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010
Możesz też do nas napisać pod adres wolontariat@siedlce.caritas.pl, oferując nam swój czas i umiejętności w ramach wolontariatu.

Spot zachęcający do przekazania 1% podatku Caritas Diecezji Siedleckiej

Obejrzyj i zdecyduj