Jedna z najpiękniejszych modlitw Kościoła do Matki Bożej

Maj jest w Kościele miesiącem szczególnie poświęconym czci Matki Bożej. Słynne „majówki” – nabożeństwa, odprawiane wieczorami w kościołach, przy grotach, kapliczkach i przydrożnych figurach, na stałe wpisały się w krajobraz Polski. Jego centralną częścią jest Litania Loretańska.

Litania do Najświętszej Maryi Panny jest nazywana „drogocennym kamieniem wśród litanii”. Jest „modlitewnym strumieniem uwielbień i błagań”. W każdym krótkim wezwaniu najpierw wychwalamy Maryję (jako Matkę, Pannę, wcielenie biblijnej alegorii, Królową), a następnie prosimy – „módl się za nami” i „ucz nas pozwalać na dzieła Boże w naszym życiu”.

Litania do Maryi pojawiła się w Europie Zachodniej pod koniec XII wieku. Z tego okresu datuje się jej pierwszy zapis w pewnym paryskim manuskrypcie. Niedługo później jest już bardzo popularna w sanktuariach maryjnych, szczególnie we Włoszech (np. Loreto – stąd loretańska). Na przestrzeni wieków do litanii dołączano kolejne wezwania wraz z rozwojem wiedzy teologicznej o Maryi, tzw. mariologii. W 1980 r. dodano wezwanie „Matko Kościoła”, w 1996 r. wezwanie „Królowo Rodzin”, natomiast w 2014 r. – „Matko Miłosierdzia”.