Inne…

dr

Program „Drachma” prowadzony przez Caritas Diecezji Siedleckiej, służy wsparciu finansowemu osób lub rodzin, których normalne funkcjonowanie jest zagrożone przez szczególnie trudną sytuację materialną oraz tych, którzy znaleźli się w wyjątkowo trudnej sytuacji losowej.

Dane kontaktowe organizatora:

Organizator: Caritas Diecezji Siedleckiej, ul Budowlana 1, 08-110 Siedlce

Koordynator Organizatora:  Ilona Trojnar

Kontakt  z koordynatorem akcji: tel.  512-789-490  (pon.-pt.:8:00-16:00)

E -mail: itrojnar@caritas.pl

Kto może zgłosić osobę/rodzinę do programu „Drachma”?

Do programu „Drachma” zgłaszają osobę/rodzinę przedstawiciele ze społeczeństwa lokalnego, które zobowiązują się regularnie wpłacać określoną kwotę na rzecz potrzebującej  /wypełnia deklarację/.

DARCZYŃCY

Darczyńca przystępuje do programu „Drachma” na podstawie wypełnionej deklaracji w ramach której wybiera wysokość deklarowanej kwoty i okres przez jaki będzie wspierał osobę lub rodzinę objętą programem. Darczyńcami na rzecz programu „Drachma” mogą być zarówno osoby prawne i osoby fizyczne. Można także zorganizować zbiórkę w parafii lub innego środowiska (np. pracy).

Przekazanie określonej kwoty pieniężnej na rzecz programu „Drachma” odbywa się:

• w przypadku osoby prawnej na podstawie umowy darowizny,

• w przypadku osoby fizycznej na podstawie wypełnionej deklaracji.

Czy mogę znać wydatkowanie wpłacanych środków?

Na pisemną prośbę Darczyńcy koordynator przedstawia zgodne z przeznaczeniem rozliczenie środków przekazanych na rzecz programu „Drachma”.

Pomoc będzie przyznawana w ramach środków pozyskanych przez zdeklarowanych darczyńców na rzecz programu „Drachma” dla wskazanej osoby.

Jak pozyskać darczyńców do programu „Drachma” w parafii?

Aby pozyskać darczyńców w parafii należy przygotować wewnętrzną kampanię pozyskania środków poprzez:

– przygotowanie filmiku, prezentacji odnośnie osoby/rodziny, która potrzebuje wsparcia;

– przygotowanie ogłoszeń dla wiernych w parafii w celu poinformowania o prowadzonej akcji;

– zamieszczenie informacji/plakatów na parafialnej stronie internetowej/ gazetce parafialnej/ gablocie oraz poprzez współpracę z lokalną prasą;

– inne działania realizowanie poprzez wspólnoty, grupy i wiernych w parafii.