..”idziemy z Chrystusem, idziemy za Nim do domu Ojca bogatego w miłosierdzie, idziemy pełni radości”

Ponad 3,5 tys wolontariuszy i pracowników przyjechało w Tygodniu Miłosierdzia do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach już po raz 15 na Ogólnopolską Pielgrzymkę Wolontariuszy i Pracowników Caritas.

Przed Eucharystią młodzi wolontariusze obejrzeli pantomimę o H. Chrzanowskiej, przygotowaną przez podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Krakowie, a dorośli wolontariusze wysłuchali konferencji o tej służebnicy Bożej, która już za dwa tygodnie zostanie ogłoszona błogosławioną.

Najważniejszym punktem pielgrzymki była Msza św. pod przewodnictwem metropolity krakowskiego, abpa Marka Jędraszewskiego. Obecny był również honorowy kustosz łagiewnickiego sanktuarium bp Jan Zając. Homilię wygłosił bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. „Ewangeliczna miarą wielkości człowieka jest miara służby bliźniemu, który potrzebuje pomocy” – mówił hierarcha, podkreślając, że z każdym, kto potrzebuje pomocy, utożsamia się sam Jezus. Powiedział także: „Przez wasze talenty i waszą służbę dajecie światu świadectwo, że Bóg jest miłosierny”. Podziękował również uczestnikom XV Pielgrzymki Caritas za wrażliwe serca, za pomocne dłonie, za oczy, które widzą nie tylko potrzeby własne ale i potrzeby innych, za uszy, które słyszą nawet prośby niewypowiedziane i za nogi w butach wyczynowych. Niech wasze świadectwo przymnaża światu prawdziwych apostołów miłosierdzia.