379. Zebranie Plenarne Konferencji Episkopatu Polski w Janowie Podlaskim

„To bardzo miłe przeżycie i radosne, że możemy gościć wszystkich uczestników Konferencji Episkopatu Polski” – powiedział tuż przed rozpoczęciem obrad w Janowie Podlaskim – pierwszej stolicy diecezji siedleckiej – biskup siedlecki Kazimierz Gurda.

W Janowie Podlaskim rozpoczęło się  379. Zebranie Plenarne Konferencji Episkopatu Polski. Główne tematy obrad to: synod o młodzieży, ochrona danych osobowych i program duszpasterski na lata 2019-2022. Zebranie plenarne jest połączone z Jubileuszem 200-lecia Diecezji Siedleckiej.

Obrady biskupów mają miejsce w diecezji siedleckiej ze względu na obchody 200. rocznicy jej istnienia. W ramach obchodów, po zakończeniu pierwszego dnia obrad, podczas Mszy św. o godz. 17.00 zostanie nadany tytuł Bazyliki Mniejszej Kolegiacie Świętej Trójcy w Janowie Podlaskim.

„Diecezję siedlecką można scharakteryzować dwoma słowami: jedność i wierność” – mówił tuż przed rozpoczęciem obrad w Janowie Podlaskim ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik Konferencji Episkopatu Polski. Podkreślał, że diecezja, na terenie której odbywają się obrady biskupów, jest przykładem jedności z Ojcem Święty i jedności między sobą.

episkopat.pl