Zewnątrz sprawiedliwi a wewnątrz obłudnicy…

Z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. Mt 23,28

W dzisiejszej Ewangelii w dalszym ciągu słyszymy wyrzuty Pana Jezusa skierowane wobec uczonych w Piśmie i faryzeuszy. Z zewnątrz wydają się ludziom sprawiedliwi i pobożni, ale wewnątrz pełni są zakłamania, obłudy i nieprawości. Faryzeusze budują prorokom piękne grobowce, ale nic nie mają z ich ducha. Nie są oni spadkobiercami proroków, lecz ich morderców. Natomiast Pan Jezus jest kontynuatorem tradycji proroków, dlatego spotka Go też ich los. Z postawą faryzejską spotykamy się także i dzisiaj, również wśród chrześcijan. Można chodzić do kościoła, brać udział w nabożeństwach, uczestniczyć w akcjach charytatywnych, a jednocześnie żyć w nieprzyjaźni z Bogiem i ludźmi, nie zachowywać Bożych przykazań, łamać zasady sprawiedliwości. Strzeżmy się postawy faryzejskiej, oby nie odnosiły się do nas wyrzuty Chrystusa.

Ks. Mariusz Piotrowski